Japan

Landets historia i korta drag.

År 1603, efter decennier av civil krigföring, inledde Tokugawa shogunatet (en militär-ledda, dynastiska regeringen) i en lång period av relativ politisk stabilitet och isolering från utländskt inflytande. För mer än två århundraden denna politik aktiveras och Japan började att njuta av en blommande av sin inhemska kulturen. Japan öppnade sina portar efter undertecknandet av fördraget i Kanagawa med USA år 1854 och började intensivt modernisera och industrialisera. Under slutet av 19: e och början 20-talet blev Japan en regional makt som kunde besegra de krafter i både Kina och Ryssland. I 1931-1932 Japan ockuperade Manchuriet, och 1937 inledde det en fullskalig invasion av Kina. Japan anföll amerikanska styrkorna i 1941 - utlösande USAs inträde i andra världskriget - och snart ockuperade stora delar av Öst-och Sydostasien. Efter förlusten i andra världskriget, återhämtade Japan till att bli en ekonomisk stormakt och en allierad till USA. Medan kejsaren behåller sin tron som en symbol för nationell enighet, valda politiker hålla faktiska beslutsmakt. Efter tre decennier av exempellösa tillväxt, erfar Japans ekonomi en viktig avmattning från och med 1990-talet, men landet är fortfarande en ekonomisk stormakt.

Något om landets geografi.

Plats:
Östasien, ö-kedjan mellan norra Stilla havet och Japanska havet, öster om den koreanska halvön

Område:
Totalt: 377.915 km ²
land jämfört med världen: 61
land: 364.485 km ²
vatten: 13.430 km ²
Notera: Bonin Islands (Ogasawara-gunto), Daito-Shoto, Minami-jima, Okino-tori-shima, Ryukyu öarna (Nansei-Shoto) och Volcano Islands (Kazan-retto)

Intressanta fakta om befolkningen.

Befolkning:
126.804.433 (juli 2010 )

Åldersstruktur:
0-14 år: 13,5% (män 8.804.465 / kvinnor 8.344.800)
15-64 år: 64,3% (män 41.187.425 / kvinnor 40.533.876)
65 år och över: 22,2% (män 11.964.694 / kvinnor 16.243.419) (2010)

Etniska grupper:
Japanska 98,5%, koreaner 0,5%, kinesiska 0,4%, övriga 0,6%

Politiska fakta med styrelsesätt med mera?

Japan har ett demokratiskt statsskick som bygger på en konstitution som antogs 1947. Kejsaren är statsöverhuvud för Japan men har ingen makt i praktiken. I stället är högsta beslutande organ Japans parlament med 732 medlemmar, vilka är uppdelade i två kamrar, första kammaren och andra kammaren. På japanska kallas parlamentet kokkai, vilket betyder nationalförsamling. Japans parlament är, precis som Japans lagar och författning, skapade efter tysk modell. På engelska kallas parlamentet för diet, även om diet, från medeltidslatinets dietas, bara är ett annat namn för en beslutande församling.

Parlamentarikerna väljs in till bägge kamrarna genom allmänna val. Ämbetsperioden skiljer sig dock: Fyra år för andra kammaren och 6 år för första kammaren. Från kokkai väljs sedan en premiärminister baserat på det parti som fick flest röster. Formellt sett blir han uttagen av kejsaren men detta är endast en symbolisk handling.

Åldern för rösträtt i Japan är 20 år. Men eftersom man i Japan börjar räkna en persons ålder från 1 år och uppåt, istället för att som vi börja från 0 och uppåt så motsvarar det en åldersgräns på 19 år. Dessutom räknas inte myndighetsåldern utifrån ens födelsedag, utan vid en viss dag på året blir alla som fötts 19 år tidigare myndiga. Allmän och lika rösträtt infördes 1947.

Japan har hållit en konservativ profil under decennierna sedan andra världskrigets slut. Efter 2009 års val tog det socialliberala demokratiska partiet över makten, innan dess hade de konservativa Liberaldemokraterna innehaft regeringsmakten oavbrutet sedan 1955 med undantag för tio månader under 1990-talets första hälft.

Landets ekonomi.

Japan är världens nominellt största ekonomi efter USA, men världens tredje största ekonomi om man räknar PPP, då också efter Kina. Japans ekonomiska situation är i dagsläget relativt svag men dock stabil. Man har ännu inte återhämtat sig från den ekonomiska kollapsen inom bank- och byggsfären i början av 1990-talet. Landet försöker öka de utländska investeringarna och förenkla byråkratin för att få fart på tillväxten. De japanska storföretagen visar goda vinster medan de små- och medelstora fortfarande har problem. Köpkraften hos konsumenterna är stark men japanerna har visat sig vara ovilliga att börja handla eftersom det fortfarande finns en stor oro inför ett nytt ras.

Japan är starkt beroende av import för sin råvarutillförsel. Landet importerar stora mängder olja och naturgas ifrån Persiska viken och är även den största uppköparen av kol ifrån Australien. Japan producerar dessutom bara 40 % av livsmedlen inom landet, resten importeras.

Japan har en uppseendeväckande stor statsskuld som uppgick till 846,497 biljoner yen 31 mars 2009.

Militär.

Militära inriktningar:
Japanska försvarsministeriet (MOD): Bottenvåning Self-Defense Force (Rikujou Jietai, GSDF), Maritime Self-Defense Force (Kaijou Jietai, MSDF), Air Self-Defense Force (koku Jieitai, AsDF) (2009)

Manpower tillgängliga för militärtjänst:
män ålder 16-49: 27.461.338
kvinnor ålder 16-49: 26.478.466

Japan ligger på nionde plats i världen i militär kraft.

 

Transnationella frågor och konflikter.

 

Rysk-japanska kriget (1904–1905) var en militär konflikt som växte fram ur japansk och rysk imperialistisk strävan i Korea och Manchuriet. Kriget utkämpades huvudsakligen om staden Port Arthur (det vill säga Lüshunkou/Ryojun) och Liaodonghalvön samt järnvägen från hamnen till Harbin. Orsaken till kriget var att i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet tävlade flera västerländska länder om inflytande, handel och landområden i Östasien samtidigt som Kejsardömet Japan strävade efter att bli en modern stormakt.

Det första sino-japanska kriget var ett krig som utkämpades mellan qingdynastins Kina och Japan under Meiji för kontroll över Korea. Det huvudsakliga resultatet av kriget blev en förskjutning av makten i området till Japans fördel.

Det andra sino-japanska kriget (19371945) var en större japansk invasion av nordöstra, östra och södra Kina före och andra världskrigetunder . Det slutade i och med Japans kapitulation år 1945.I Kina är kriget främst känt som det anti-japanska motståndskriget men även som kinesiska folkets anti-japanska motståndskrig.

 

Japans utträde ur Nationernas förbund 1933 efter sitt intåg i Manchuriet och dess inledande av det andra sino-japanska kriget 1937 var en del av upptakten till andra världskriget. Invasionen av Kina ledde till att USA införde handelsblockad mot Japan, en lyckad strategi då Japan behövde importera i stort sett all olja. Olje ransonering utlystes, men eftersom krigsmakten, och då framför allt flottan som var Japans stolthet, i grunden var beroende av olja såg man sig snart tvungen att agera. Genom överraskningsattacken mot Pearl Harbor 7 december 1941, en desperat åtgärd med målet att snabbt krossa den amerikanska stillahavsflottan, gick Japan med i andra världskriget. Krigsförklaringar gick också till Nederländerna och Storbritannien, vars kolonier i Sydostasien snart också anfölls. En viktig utveckling av detta var att USA också gick med i kriget mot Tyskland, som förklarade krig mot USA den 11 december.

 

Något roligt eller intressant om landet som många inte vet?

 

Det sägs att man kan ställa klockan efter ett japanskt tåg. De kommer i princip in på sekunden och försenas bara vid större naturkatastrofer.

  • Japaner ser solbränna som just en skada på huden. Vid fint väder använder de flesta äldre kvinnor parasoll/solmössa utöver solskyddande kräm med blekmedel i.

  • Tunnelbanan är så packad i Tokyo att de har anställda som puttar in folk i vagnarna. Detta är ingen vandringssägen.

  • Allting kan köpas i automater på gatan. Till det mer spektakulära hör varm nudelsoppa (ramen), glass, varmt the på burk, porrtidningar, öl, sake, cigaretter och munskydd. Vandalism av apparaterna som finns överallt är väldigt ovanligt.

  • Den billigaste hotellsorten är s.k. kapselhotell. Du sover i en rund cylinder något större än din kropp. Bekvämt inredd med TV ovanför huvudet. En annan hotellvariant är "Love-hotell" där du kan få vara privat när du verkligen vill det. Ligger här och där, har robotiserad reception och alltid intressanta teman på rummen.

  • Det finns en speciell nationell helgdag med namnet "Respektera de äldre". Givetvis gör man det annars också, men lite ledighet kan väl vara berättigad...

  • Som japan förväntas man bestiga vulkanen och landssymbolen Fuji en gång innan man dör. Men se upp; den som gör det två gånger anses vara idiot.



Japansk kultur

Japansk kultur har förstås utvecklats och förändrats mycket under landets historia, från den ursprungliga Jomonkulturen via kinesiska importer till dess nuvarande "hybridkultur" som förenar såväl europeiska, amerikanska och östasiatiska influenser. För många som bor utanför Japan ses landet som en symbol för att leva med det nya jämsides med det gamla.

Under Tokugawa-shogunatet inleddes en nationell isolering (på japanska kallad; sakoku, ung. översättning "kedjat land") som skulle vara i över 200 år, från 1641 till 1853. Under denna period stängdes landet nästan (men inte helt) av från omvärlden och detta bidrog ytterligare till den japanska kulturens särprägling. Det var under denna period som budo, teceremoni, ikebana, kabuki, geishor, sushi och många andra kända kulturfenomen kom till eller utvecklades till vad de är idag. Inom konsthantverk märks bland annat träsnitt, kalligrafi, netsuke och tsuba.

Det nutida Japans kultur är mångfacetterad och ganska svåröverskådlig med allt från karaoke till modern arkitektur. Sedan 1980-talet har japanska tecknade serier, tv-serier och japansk film, särskilt anime och manga växt i popularitet i västvärlden, inte minst i Sverige. Intresset för japanska dokusåpor och liknande program är inte stort men växer alltjämt hos manga och anime-konsumenter. Bland filmregissörer är Akira Kurosawa tveklöst den mest välkände. Bland ännu aktiva filmregissörer har Takeshi Kitano väckt störst intresse utomlands med sina ofta våldsamma filmer, där han själv gärna spelar huvudrollen. Den japanska popmusiken (populärt förkortad j-pop) har inte vunnit något fotfäste att tala om i västvärlden, men den japanska musikindustrin är bland de största i världen och japanska musikgrupper säljer bra inte bara i Japan utan även i andra delar av Öst- och Sydostasien.

Religion

 

I Japan finns två huvudreligioner: shintoism och buddhism. De flesta tillhör både shintoism och buddhism eftersom religionerna fyller olika funktioner i livet. Den gren av buddhismen som finns i Japan kallas för Den stora vagnen, mahayana. Den japanska buddhismen har blivit en egen religion som blandats upp med de gamla naturreligionerna, konfucianismen och taoismen. Kristendomen kom till Japan via portugisiska missionärer. Idag råder religiös mångfald och en vanlig japan kan fira shinto festivaler, gifta sig i kristen kyrka och begravas buddistiskt.

 

Klimat

Japan har fyra årstider men vädret varierar mycket från norr till söder. Hokkaido i norr är känt för sina kalla vintrar och fina skidbackar. Okinawa däremot har ett subtropiskt klimat och korallrev.

 

Självmord i Japan

Antalet självmord är mycket högt i Japan. Förklaringen till de flesta är sjukdom eller ekonomisk kris. Enligt WHO var självmordsfrekvensen i Japan 24,1 per 100 000 personer under 2000. Det är den näst högsta nivån bland länderna i G8, de rikaste i världen plus Ryssland. Bland ryssar var nivån ännu högre, 39,4. För övriga G8 var nivån 18,4 i Frankrike och 10,4 i USA.
En ökande risk att falla ur medelklassen ligger bakom den höga självmordsnivån, säger Yamada, som skrivit om växande inkomstklyftor och bristande säkerhetsnät i Japan. Terapi kan enligt honom inte påverka personer med sådan oro.

Finns en del japaner som gör självmord genom harakiri. Harakiri är en traditionell japansk självmordsmetod, varigenom en samuraj av hänsyn till sin heder. Till exempel om japansk man känner att han är dålig familjemedlem, eller är dålig i sitt arbete eller om han har något annat anledning, då han kan göra harakiri.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0