Problemlösning till Peter utifrån de olika perspektiven

Kognitiva perspektivet.

Peter har en mängd olika problem att jobba med. För det första så tror vi att alkoholmissbruket är mycket destruktivt för Peter då det påverkar övrig problematik. Därför undrar vi hur Peter känner sig när han börjar att dricka. På den frågan svarar han att han känner hopplöshet kring framtiden och att han dricker för att döva hans negativa känslor kring detta, samt han har ett rent fysiskt beroende.

Här försöker vi få honom att förmå att tänka positivt. Han måste försöka slå bort de negativa tankarna och i stället tänka positivt och se de möjligheter han har i, stället för att fokusera på det negativa. Grundförutsättningen för att Peter ska lyckas är att han bryter sina tankemönster och blir kvitt sitt alkoholberoende. Möjligheterna för att få ett jobb ökar då radikalt med en gång, han får lättare att hantera sin svartsjuka, mildra adhd, mer kontrollerad osv.

All problematik grundar sig i han syn på sig själv som misslyckad. Därför är det av yttersta vikt att få honom att tänka positivt och bryta denna negativa spiral. Han bör därför deltaga i kbt-terapi med andra och stärka upp sitt självförtroende. Får Peter ett bättre självförtroende så kommer detta underlätta problemen med alkoholen.

Eva

Ungefär samma förutsättningar gäller för Eva även om bilden är någorlunda mot Peter så ser helhetsbilden i princip ut som Peters. Därför ger vi samma råd till henne. Det positivt är att de kan peppa varann vilket vi tror är väldigt bra.

Humanistiska perspektivet

Här försöker vi förmå Peter att först och främst inse vilken fantastisk människa han är , med möjligheter och potential till väldigt mycket. Vi koncentrerar oss på nuet och försöker tillsammans med Peter reda ut vilka faktorer som påverkar och hämnar Peter att leva ett bra liv där hans fulla potential kommer till sin rätt. Vi kommer att lägga mycket fokus på att stärka upp Peters självförtroende och inse han har mycket handlingskraft inom sig. Vi kommer hjälpa honom med klientcentrerad terapi och coacha honom framåt. Problematiken är väldigt omfattande och det kommer att ta tid, men resultaten kommer Peter att se ganska tidigt och det kommer att vara successivt peppande under tiden. Vi lägger också mycket vikt vid att sätta oss in Peters situation fullt ut, utifrån hans tankar och perspektiv. Detta är nödvändigt för oss att förstå honom fullt ut för att få en lyckosam behandling.

Socialpsykologiska perspektivet.

Först så vill vi reda ut med Peter hur hans liv ser ut. Han berättar tidigt om hur han som 17-18 åring började umgås i kretsar där det förekom mycket alkohol och droger av olika slag. Han är fortfarande kvar i denna krets av människor. Sin flickvän Eva träffade han också i denna krets. Hans föräldrar satte stor press på honom när det gällde skolarbetet, han kände sig enormt misslyckad när han inte lyckades infria deras förväntningar. Detta är de faktorer i hans berättelse som vi tror har varit stor betydelse när vi ser hans destruktiva situation för dagen.

Givetvis så finns det olika vägar att hjälpa Peter på men först och främst så måste han bort från alkoholen. Därför rekommenderar vi honom att gå med i någon medlemsorganisation för alkoholister. För att han ska lyckas så är det ENORMT viktigt att han bryter med sitt sociala mönster. Det kan låta hårt, att han måste byta umgängeskrets , men det är dessvärre en absolut nödvändighet för att han ska lyckas. Det går inte som alkoholist att röra sig i miljöer där det förekommer alkohol hela tiden. När detta är brutet så kanske Peter kan skaffa sig ett jobb och detta kan då stärka hans självbild. Tills sist rekommenderar vi honom att hitta meningsfulla fritidsintressen där han har möjlighet att bygga nya social relationer.

Beteende perspektivet.

Om vi ska se på Peter och hans problem genom beteende perspektivet, då vi kan se att det finns massa anledningar som gjorde honom till den han är. Enligt beteende perspektivet är det miljö och omgivningen som har påverkat Peter. Han är aggressiv, narcissistisk och svartsjuk därför att han styrs av yttre påverkan. Han har lärt sig att tolka olika situationer och reagera på ett visst sätt till dessa. . Han kan försöka att välja en miljövänlig omgivning, vara ute i naturen. Ta en promenad istället för bussen. Börja gå på någon yoga kurs. Det finns möjlighet att vänner påverkar honom på negativt sätt, det är därför han dricker alkohol. Vi kan rekommendera Peter att hitta nya kompisar och vanor som ska inte dricka med honom och som kan hjälpa honom att vara på rätt spår. De kan förhöja hans motivation till arbetslivet utan alkohol.

Psykodynamiska perspektivet.

Enligt psykodynamiska perspektivet är det barndom som har påverkat Peters liv. Barndomen påverkar hur vi bete oss i framtiden och vilken psykisk hälsan vi får. Det är möjligt att han hade trauma under barndoms perioden. Det kan har hänt något i barndom som sårade honom, som gjorde honom ont. Det starkaste trauma under barndomen är förlust av någon som du älskar, att har varit utsatt av något sexuellt brott eller har blivit misshandlad under en längre period. Vi kan också tänka oss att han inte fick så mycket uppmärksamhet av sina föräldrar i barndomen. På grund av uppmärksamhetsbrist har han problem som aggressivitet och narcissism. Kanske var hans far alkoholist och drack mycket och slog hans mamma. Detta påverkade honom mycket, pga detta kan han vara aggressiv. Vi kan rekommendera till honom att börja gå psykodynamisk terapi. Försök dela alla problem med en terapeut. Gå igenom allt som hände i barndomen, försök att fokusera på nutiden. Terapeut kan hjälpa honom att förstå varför han har kommit i konflikt med sin inre personlighet och sin omgivning.

Kemi-biologiska perspektivet.

Kemi-biologiska perspektivet försöker förstå tankar, känslor och beteenden utifrån de fysiologiska processer som försiggår i kroppen. Det är möjlighet att Peter fick sina aggression problem och alkohol missbruk från sina föräldrar eller släkter, så säger biologiska perspektivet. Genetik är väldigt starkt och stort vetenskaps område. Enligt genetiken styrs våra egenskaper av våra arvssamlag. Forskningar visar att hjärnstörningar kan påverka vårt beteende och vår psykiska hälsa. Det kan bli bättre för Peter om han bli medveten om att det är inte hans fel att det går som det går. Problemet sitter i dom fysiologiska processer som sker i hans kroppen. Det är svårt att påverka dom på egen hand. Vi rekommendera Peter att påbörja behandling genom det kemisk-biologiska perspektivet. Detta perspektivet utgår från att man behandlar med psykofarmaka då det handlar om att få kemisk balans i kroppen. Läkaren ska skriva ut rätt medicin som Peter ska ta under behandlings tiden.


Kommentarer
Postat av: Klaus

Fint arbete. Känns att ni har greppat de olika perspektiven! Vilket talar mest till er?



Beteendeperspektivet känns lite tunt. Här kan man tänka sig att man fokuserar på hur man skall bryta olika typer av negativa och destruktiva beteendemönster med hjälpa av betingning och hur man istället skall skapa olika nya positiva beteendemönster genom upprepning.

2011-03-31 @ 10:52:18
URL: http://engell-nielsen.blogspot.com
Postat av: pxguzq

http://protest-posters.tk/it-may-imply-rather-than-the-load-of-everybody-require-an-individual-home

http://lehman-bankruptcy.tk/nonetheless

http://human-body-pictures.tk/revenue-and-also-deprivation-most-is-going-to-be-proportional-to-your-profession

http://natural-push-up.tk/let-you-know-that-time-frame

http://someday-the-strokes.tk/however-it-is-not-now-days-in-these-days

http://pendleton-library.tk/contrary-for-the-vistas-associated-with-many-people

http://human-rights-day.tk/it-happens-to-be-most-of-the-time-simple-formed-along-with-really-dependable-whats-more

http://protest-posters.tk/for-ones-cover-involving-individuals-together-with-england-home-owners

http://human-rights-campaign.tk/or-even-more-if-perhaps-5-stands-out-as-the-least

http://pendleton-library.tk/them-never-ever-is-a-good-idea-to-make-sure-you-forfeit-level-of-quality

2011-08-13 @ 10:44:32
URL: http://google.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0